0

Varukorg

Välj standardläsare i Windows 10

By 29 september, 2016 Snabbtips, Windows

Windows 10 är det absolut bästa valet om man jämför med dess föregångare men det gör inte att operativsystem är perfekt. Det många undrar är vart Internet Explorer har tagit vägen och varför det finns något som heter Edge.

För dig som inte redan vet skall Edge ersätta IE…så småningom. Edge har en bra bit kvar innan den är rumsren och åtminstone kommer upp i samma nivå som IE eller andra tredjepartsalternativ.

En nyinstallerad dator kommer automatisk att erbjuda dig att använda Edge som standard för allting webbrelaterad. Om du t.ex. skulle installera Chrome kommer denna med all sannolikhet att fråga dig om den skall vara standard, ibland ångrar man det val som man gjort och turligt nog kan du som användare själv ändra detta via Kontrollpanelen.

Gå till Kontrollpanelen/Program/Standardprogram/Ange Standardprogram

default-program-setting

I ovan bild kan man tydlig se att IE 11 saknar 3 standarder. Om du t.ex. klickar på en länk i ett e-postmeddelande är det troligen ett annat program som öppnas. Du kan enkelt ”ge” programmet alla standarder med ett enkelt klick på ”Ange det här programmet som standardprogram”. Kom ihåg att välj det program som saknar en standard eller som du anser har fel standard på vänster sida.

Ovanstående är smidigt att göra på ett fåtal dator och kräver direkt- eller fjärråtkomst till datorn . I företag med hundratals datorer och fleratelet geografisk lägen är det smidigare att arbeta med grupprincips inställningar

Det hela börja med att du på en dator (malldator) ställer in dina önskade standardprogram och spara dessa i en xml-fil som är tillgänglig på en plats där alla inom organisation kan läsa filen. Du kan med fördel välja befintliga SYSVOL eller Script för ändamålet.

Öppna ett kommadotolksfönster i adminläge och skriv nedan rad, byt dock ut UNC-sökvägen till din egna!

Dism /Online /Export-DefaultAppAssociations:\\cloud\software\AppAssoc.xml

dism-export-app-default-settings

Efter körningen ligger XML-filen redo för användning av dina grupp principer. Öppna nu Dator konfiguration/Administrativa mallar/Windows komponenter/Utforskaren

gpo-settings

Nu kan du aktivera inläsningen av dina nyligen exporterade inställningar.  Dubbelklicka på ”Set default associations configurations file” och ange sökvägen för XML-filen

enable-gpo

När du sparat inställningen kan du uppdatera grupprinciperna genom att använda gpupdate /force eller  starta om datorn innan du verifierar att inställningarna applicerats! Ovan kan såklart appliceras på fler program än favoritläsaren. Listan på program som kan ta över en standard är lång speciellt om du installerar egna tredjepartsprogram som t.ex. Office-paketet.

 

 

Daniel Lentz

Author Daniel Lentz

More posts by Daniel Lentz