0

Varukorg

Skaffa server till kontoret utan hårdvara

By 3 september, 2016 Azure, Molnet, Server

Traditionellt påbörjar man att planera ett inköp av server då man vill tillföra en ny IT-funktion men idag finns det flera olika alternativ beroende på hur man vill äga funktionen, ta ansvar för den och hur mycket kunskap man har inom området.

Tänk att ni är ett par stycken användare som behöver komma åt ett gemensamt program men det finns ingen central server och alla användare har bärbara datorer eftersom de aldrig är på kontoret.


trad-server

För den nya lösningen behövs det serverhårdvara, operativsystem och troligen en vpn lösning. Förutom inköpskostnad tillkommer också licenskostnad och konsulttid för konfiguration om du inte gör jobbet själv. Eventuellt behöver kontorets bredband och brandvägg en uppgradering för att orka med den nya trafiken utifrån.

Självklart är det också upp till dig att se till att all data som genereras säkerhetskopieras och är återställningsbar vid behov och att strömförsörjning finns vid strömavbrott.

 

 

En annan praktisk och kostnadsbesparande lösning är att använda molntjänsten Azure där servern ligger  i tryggt förvar och är alltid tillgänglig. Det finns gott om bandbredd och säkerhetskopiering av systemet sköt är inbyggd i tjänsten. Priserna börjar på strax över 400:-/mån och inkluderar serverlicens.

azure-choice

Åtkomst till servern sköts via Fjärrskrivbord som idag stöder höga upplösningar, flera skärmar, uppspelning av ljud samt anslutning till lokala USB enheter. Det enda du behöver är en internetanslutning.

azure-server

azure-rdp-client

 

Priserna för Azure uppdateras  ofta vilket gör att molndatorer prismässigt kan konkurrera med traditionella lösningar.

 

Det kommer inte att funka inom alla användningsområden med det blir fler för varje kvartal och tål att tas med i beräkningen.

 

Daniel Lentz

Author Daniel Lentz

More posts by Daniel Lentz