0

Varukorg

Enkel Windows backup i hemmet

By 4 september, 2016 oktober 4th, 2016 Lagring, Nätverk, Säkerhet

Det är förvånansvärt få som säkerhetskopierar sina data tillräckligt ofta. Anledningen är såklart att det inte är automatiserad och enkelt. Om du har uppgraderat till Windows 10 och har en Router med USB-uttag kan du smidigt automatisera det genom att använda programmet Filhistorik.

Allt du behöver är en router med ett ledigt USB-uttag, det spelar ingen roll om det är USB 2.0 eller 3.0. Sedan behöver du lagringsutrymme i form av ett USB-minne eller en hårddisk om du har mycket data. Plugga in minnet i USB-uttaget.

Nedan bild visar ett anslutet minne på 16GB. Eftersom jag har mycket data använder jag dock en NAS för lagringen och för att säkra upp mina data…det är dock inget krav för att det skall fungera.

router-storage

Din router kommer nu att dela ut minnet via nätverket oavsett om du är ansluten via kabel eller trådlöst. Om den inte dyker upp kan du behöva aktivera delningen manuellt i din router.

router-aktivera-delning

Prova att hitta minnet i nätverket via utforskaren. Om du inte ser den kan du knappa in routerns IP-adress direkt i adressfältet, t.ex. \\192.168.1.1

cloud-network

När du verifierat att allt fungerar som det ska är det bara att aktivera programmet Filhistorik som finns i din startmeny och ansluta programmet till den nya lagringen. Om du inte ser din enhet kan du trycka på alternativet ”Visa alla nätverksplatser” för att programmet skall leta efter din enhet i nätverket.

cloud-network-storage

Välj sedan att Aktivera funktionen. Programmet börjar direkt med säkerhetskopieringen och kommer automatisk att skapa ett historisk bibliotek…varje dag förutsatt att din dator är ansluten till nätverket såklart.

filhistorik-aktiverad

Beroende på datamängd kan det ta flera dagar innan en fullständing kopia har tagits. Efter det är det endast skillnaderna som säkerhetskopieras vilket går mycket snabbare. Filerna lagras okomprimerade och helt utan åverkan för att du skall slippa specialprogram för att komma åt filerna vid en återställning.

filhistorik-mappvy

Skulle olyckan vara framme kan du nu smidigt återställa dina filer (ovan bild). Du väljer själv om det är en hel mapp eller endast en fil som behöver återställas. Enklare och billigare än så blir det inte!

Daniel Lentz

Author Daniel Lentz

More posts by Daniel Lentz