0

Varukorg

Elnätet som nätverk

By 2 oktober, 2016 oktober 4th, 2016 Nätverk, Tester

Moderna byggen har idag nätverksuttag färdigdragna från en central som oftast placeras i hallen men resten får lösa det själv. Absolut bäst prestanda i ett nätverk ges av traditionell CAT6 kablage men där sätter ofta våningsplan, armeringsjärn och betong stop för en enkel dragning. Trådlösa lösningar är fantastiska men kräver ”fri sikt” och en stor plånbok om man vill komma upp i fart.

Ett tredje alternativ är att nyttja dina eluttag som nätverk. Kablaget är redan inbyggd i väggarna och når ut till alla hörn och våningsplan. Hastigheten bestäms delvis av hårdvaran men också av hur ditt elnät ser ut. Högsta hastighet fås inom samma fas och vid avstånd under 15 meter men signalen i sig kan färdas i upp till 300 meter.

 

pla-5456-2gigabit

Pluggarna som är lika stora som en timer som pluggas i väggen och är mycket enkla att installera och kräver nästintill ingen konfiguration. Alla Homeplugs stödjer kryptering mellan varje plugg och du kan dra åtminstone 2 nätverk inom samma elnät om du konfigurerar dem enskilt. Denna model som heter PLA5456 har 2 nätverksuttag vilket kan vara lämpligt om man inte har en egen switch att plugga in och stödjer hastigheter upp till 2000 Mbps.

Homeplugs med hastigheter ”upp till 2000Mbps” vilket precis som på trådlösa nätverk på 1800MBps är förskönande siffror. Hastigheten som anges är angivna i duplex vilket i praktiken innebär att man måste dela den angivna hastigheten. Av det som blir kvar är det sedan kvalitén på signal, kablage och elcentral som bestämmer sluthastigheten hemma hos dig.

homeplugs-speed

Ovan pluggar kostar strax under tusenlappen, för några hundralappar till kan du få samma pluggar med trådlös funktion. Eftersom jag redan har en grym router behövdes inte denna funktion hemma hos mig. Sluthastigheten på mina PLA5456 i mitt nätverk  blev efter 10 minuters monteringsarbete stabila 700+Mbps.

När du köper Homeplugs är det bra om de har den nyare AV2 standarden som stödjer högre hastigheter som klarar streaming av t.ex. 4K, MIMO-teknik och har energisparfunktioner. Trots att standarden funnits sen 2011 finns det mängder med ”gamla” lager med första generationens standard…köp inte den!

Daniel Lentz

Author Daniel Lentz

More posts by Daniel Lentz